Straatparels

Verban Lautje naar de zandvlakte

Deel dit bericht:

Sommige oplossingen zijn zo eenvoudig en briljant dat ze een breder publiek verdienen dan de facebookpagina van het wijkje waar ik woon. Ik las onlangs dat een van mijn buurtgenoten bij de gemeente Haarlem aan de bel had getrokken over de bankjes in het Kenaupark. Die staan nu zo gepositioneerd dat je uitkijkt over struikgewas. De bewoner had gevraagd of een aantal banken omgedraaid kan worden, zodat je kijkt naar het water, de eendjes en de bootjes in de Kinderhuissingel. En warempel, de gemeente had de schep ter hand genomen en aan het verzoek voldaan.

Ik sloeg onmiddellijk op hol bij de gedachte welke ongekende mogelijkheden er in het verschiet liggen. Sowieso kun je elke park opnieuw inrichten door af en toe de parkbankjes bij elkaar of juist uit elkaar te zetten. Ben je als frequent parkwandelaar uitgekeken op die vervelende buurman met die opdringerige hond? Vraag of het bankje aan de andere kant van het park geplaatst kan worden. Last van blowende tieners of schreeuwende alcoholisten? Zet de bankjes eens pontificaal midden op het grasveld.

Maar daar hoeft het niet bij te blijven, er zijn meer objecten die verplaatst kunnen worden. Het beeld van Laurens Janszoon Coster op de Grote Markt bijvoorbeeld. Iedereen weet nu toch wel dat Lautje niet de boekdrukkunst heeft uitgevonden? Kan dat beeld niet beter verplaatst worden naar de Haarlemmer Hout, naar een zanderig veldje waar hij de letters heeft laten vallen, zoals de legende wil?

Ik pleit ervoor om het standbeeld van Frans Hals op de Grote Markt te plaatsen. Haarlems beroemdste en meest flamboyante schilder verdient een plek met meer allure, en we verzinnen voor het Florapark – waar het beeld nu staat- wel iets anders. Nog zoiets:  bij de ijsbaan langs de Randweg staan een paar onderbenen werkeloos in het gras. Misschien leuk om langs het Spaarne te plaatsen, naast de voet van Mercurius?

Dat grote infrastructurele projecten als het verleggen van het Spaarne, het verplaatsen van parkeergarages en het ondertunnelen van de Nieuwe Gracht te duur zijn, begrijp ik wel. Maar het verplaatsen van kleinere objecten als standbeelden en andere decoratieve elementen moet wel lukken toch?  Op die manier worden we een verrassende stad voor de toeristen. ‘Oh my god’  wie staat er dit jaar op de Grote Markt?  En voor ons Haarlemmers is het ook leuk, we gaan ons stadje met nieuwe ogen bekijken.

Kortom, het verzoek om de bankjes in het Kenaupark om te draaien opent een heel scala van nieuwe mogelijkheden. Ik vind dat de buurtbewoner die dit verzoek indiende een eigen standbeeld verdient. Volgens mij komt er binnenkort een plekje vrij op het Florapark.

Je vindt misschien dit ook leuk..