Deel dit bericht:

Tientallen, zo niet honderden boeken zijn er door mijn handen gegaan de afgelopen twee jaar, zeker tijdens de eerste fase van de coronapandemie. Mijn liefde voor de straatbiebjes, de verzamelplek van boeken die een tweede leven verdienen, was bijkans onbegrensd. Ik herlas oude liefdes, hoi Elsschot, zag dat reisgidsen een weemoedig restant zijn van de tijd zonder mobiel internet en telefoon.

Sommige schrijvers vielen bij herlezing door de mand, ik noem geen namen, maar het waren mannen uit de vorige eeuw die met een stelligheid en aplomb de wereld verklaarden in kloeke romans. Bij anderen raakte ik in extase door de vondst van een eerste druk of een debuutroman. Mathijs Deen, ik kijk nu naar jou. Jouw debuut ‘onverrichter zake’ staat naast je laatste boek het ‘het lichtschip’ te shinen.

En hoewel ik enthousiast begonnen ben met het inventariseren van alle straatbiebjes, merkte ik gaandeweg dat het een tour de force is. Het zijn er domweg te veel. Ik blijf schrijven over straatbiebjes, maar de google-maps kaart gaat weg.  Maar aarzel niet om te blijven kijken op de website van de Nederlandse verzameling van buiten boekenkasten: https://minibieb.nl/zoek-minibieb/

En nog belangrijker: koester het straatbiebje in je beurt. Kijk eens of er iets voor je bijzit, doneer jouw gelezen boeken en als het kan – maak een praatje met de biebeigenaar. Hij of zij is een enorm betrokken boekenliefhebber die alle boeken – ook jouw donatie-  een tweede leven gunt.

PS Ik doe altijd een boekenlegger in het boek dat ik aan een straatbieb doneer.  Ben je die al eens tegengekomen?

Je vindt misschien dit ook leuk..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.