top of page

Onterecht vergeten: Pa van der Steur, vader van 7.000 kinderen

Een straat met twee gezichten, de Pa. Van der Steurstraat. Je vindt er zowel portiekwoningen als een flatgebouw. Waarom er een punt gezet is achter Pa op het straatnaambordje een raadsel. Pa is hier geen afkorting. Een vergissing van de straatnamencommissie? Johannes van der Steur noemde zichzelf Pa en werd ook wel de vader van zevenduizend kinderen genoemd.



Zendeling

Pa van der Steur (1865 – 1945) was een zendeling, een bijna uitgestorven woord voor iemand die in het buitenland het woord van God verkondigt. Slechts acht dagen na zijn inwijding als zendeling in 1892, in een kerk aan de Haarlemse Parklaan, vertrok hij naar het toenmalige Nederlands-Indië. Het verhaal gaat dat een dronken soldaat hem uitdaagde om niet alleen Gods woord met de mond te belijden maar om zich heen te kijken naar de kinderen die hongerig en ziek rond de kampong zwierven. Er was inderdaad een groot probleem met de vele kinderen die geboren werden na de – vaak gedwongen - omgang tussen Nederlandse soldaten en inlandse vrouwen. Als de mannen weer vertrokken naar Nederland of kwamen te overlijden, waren deze kinderen niet meer welkom bij de inlandse bevolking, maar ook niet bij de Nederlanders.


Kindertehuis

Pa van der Steur stichtte een kindertehuis voor deze kinderen en zorgde dat zij onderwijs, voeding en opvoeding kregen. Zo’n zevenduizend kinderen kregen op deze manier een toekomst en konden bij het bereiken van de volwassen leeftijd een beroep uitoefenen. Dat geluk trof niet de inlandse moeders, zij kregen hun kinderen nooit meer te zien. In 1903 ging hij op verlof naar Nederland en probeerde hier donaties te verwerven. Koningin-Moeder Emma was zeer gecharmeerd van zijn werk en doneerde een aanzienlijk bedrag. 


Pionier

Pa werd gezien als een pionier die de praktische en liefdevolle zorg voor kinderen op poten zette. De kinderen in het kindertehuis noemden zichzelf ook wel ‘steurtjes’ als blijk van waardering voor het werk van Pa. Hij werd een man met aanzien en gezag in het vooroorlogse Nederlands-Indië en zorgde dat er actie werd ondernomen om de allerergste vormen van verpaupering tegen te gaan. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd hij In 1944 geïnterneerd. Pa maakte het einde van de oorlog op 15 augustus nog mee, maar stierf ernstig verzwakt in september 1945.


In Nederland is Pa van der Steur in de belangstelling weggezakt, ondanks de tentoonstelling over zijn werk in 2016 in het Haarlem Museum, het tegenwoordige Verwey museum. Maar in Indonesië is Pa van der Steur nog steeds een grote naam, en leeft zijn gedachtengoed voort in het naar hem genoemde weeshuis Yayasan Pa van der Steur.


Woon jij in een straat die vernoemd is naar iemand die onterecht vergeten is? Stuur een berichtje naar mar.overbeeke@gmail.com en wie weet is jouw straat de volgende in deze rubriek.

Commentaires


bottom of page