top of page

Louis Hartz: kunstenaar achtervolgd door pech




De Louis Hartzstraat is een rustige en brede zijstraat van de Vincent van Goghlaan in de kunstschildersbuurt in Parkwijk. Het straatnaambordje onthult niet meer dan zijn naam en het onderschrift schilder, en zelfs op Wikipedia is er geen pagina gewijd aan Louis Jacob Hartz, zoals hij voluit heette. Louis werd geboren in Amsterdam uit een familie van Joodse beurshandelaren en diamantairs. 


Toch vond zijn werk de weg naar de koper

Na een paar studiereizen naar het voormalige Perzië, Tunesië en andere exotische landen, en wat omzwervingen in Nederland streek hij met zijn gezin in Katwijk neer waar hij het leven op het strand vastlegde. De kijker ziet lezende dames onder een parasol, vissers die een boot het zand op sleuren of stoere werkpaarden in de branding. 

Zijn levenswerk ging in vlammen op

Louis gebruikte harmonieuze rustige tinten waardoor je als toeschouwer de zon door het wolkendek voelt prikken en het geschreeuw van de meeuwen in de lucht hoort. Louis leefde teruggetrokken, deed niet zo veel aan tentoonstellingen, maar toch vond zijn werk de weg naar de koper.


Verwoestende brand

In 1920, hij woonde al in Heemstede, verwoeste een brand zijn Katwijkse atelier inclusief honderden schilderijen. Zijn levenswerk ging in vlammen op. Louis legde nadien toe op het portretteren en dat leidde tot meer bekendheid en erkenning. 

Frans Hals Museum

Toch werd pas een jaar na zijn overlijden een overzichtstentoonstelling gehouden in het Frans Hals Museum. Het museum heeft nog steeds drie tekeningen van Louis in het bezit, maar ze zijn zo broos dat zij helaas niet voor het publiek toegankelijk zijn. 


In 1939 stond er een grote tentoonstelling gepland in het Stedelijk Museum in Amsterdam, maar die werd vanwege de oorlogsdreiging afgelast. Tijdens de bezetting werden veel van zijn schilderijen uit voornamelijk Joodse huizen en instellingen door de bezetter geroofd en naar Duitsland overgebracht.


Familie Hartz

Soms wordt er nog werk van Louis in de kunsthandel aangeboden, o.a. uit de erfenis van een van zijn vijf kinderen. De zoon van Louis, Sem Hartz (1912 – 1995) was in de Tweede Wereldoorlog ondergedoken, en ontwierp in die periode lettertypes voor Joh. Enschedé. Sem werd nadien een internationaal bekende graficus en postzegel- en bankbiljettenontwerper. In tegenstelling tot zijn vader heeft Sem wel een eigen wikipedia-pagina maar opvallend genoeg is er geen Haarlemse straat naar hem vernoemd. Meer lezen over de familie Hartz: www.joodsvirtueelmusuem.nl


Woon jij in een straat die vernoemd is naar iemand die onterecht vergeten is? Stuur een berichtje naar mar.overbeeke@gmail.com en wie weet is jouw straat de volgende in deze rubriek.

Comments


bottom of page