Kom je werken op Mons Aurea?

Deel dit bericht:

Kom je werken op Mons Aurea?

Nergens kun je zo goed de tijdgeest aan aflezen als de advertenties waarin om personeel wordt gevraagd. Al snel na het einde van de Tweede Wereldoorlog werden de lessen hervat, de school was toen nog gevestigd aan de Voldersgracht. Aan de nieuwe leerkrachten werd nadrukkelijk gevraagd om een Rooms Katholieke signatuur, al was het maar om gymles te geven.  Later werd die toevoeging niet meer zo nodig geacht.

Toch liet de kerkelijke achtergrond zich niet snel naar de achtergrond dringen. De advertenties werden voornamelijk geplaats in de katholieke Volkskrant en dagblad De Tijd. Men deed nog niet aan modieuze termen als: ‘oog voor de behoeften van de leerlingen’, 'visie op onderwijs' of 'vernieuwend leren’  ook al omdat de ruimte in de advertentie beperkt was.

Tot in 1968 waren er geen vrouwelijke gehuwde leerkrachten.  In dat jaar wordt de eerste getrouwde docente aangesteld. Eerder stonden er wel dames op de loonlijst die mevrouw genoemd werden, maar dat waren weduwen die na het overlijden van hun echtgenoot een betrekking zochten. Bijna 25 jaar later, in 1989, zijn de geesten rijp voor een noviteit op de arbeidsmarkt: een tijdelijke baan aangeboden in verband met een zwangere docente.

Dat de maatschappij veranderde en daarmee ook de lessen, is te merken aan de eisen in de advertenties.  Steeds vaker wordt in plaats van leerkrachten NX (textiele werkvormen) of huishoudkunde gevraagd om ‘docent spelleiding’ of ‘docent economie/recht.

Gevlogen vogels
beeld iTeeuwisse in de Spaarnwouderstraat