Gevlogen vogels

Gevlogen vogels
Deel dit bericht:

De 'duiventil' sierde de voortuin tot 2016. Beeldhouwer Arie Teeuwisse (9 mei 1919 – 21 augustus 1993) werd vaker door het architectenbureau Van der Laan gevraagd om een kunstwerk te maken. Ze hadden eerder samengewerkt bij het St. Jozefziekenhuis in Deventer (1953) en het Stanislas College in Delft (1948). Dat Arie werd gevraagd om voor Mons Aurea een beeld te maken was dan ook geen verrassing.

Arie had, om te voorkomen dat hij door de nazi’s naar Duitsland werd gestuurd om te werken, ondergedoken gezeten in dierentuin Artis in Amsterdam.  Verschillende bronnen melde dat hij boven het berenverblijf een toevluchtsoord had, anderen menen dat het vertrek boven het leeuwenverblijf daarvoor in aanmerking kwam. Hoe dan ook, Arie had alle tijd om de dieren te bestuderen. In 1947 studeerde hij alsnog af aan de Rijksacademie en groeide hij uit tot een van de belangrijkste dierbeeldhouwers (animalers) in de tweede helft van de 20e eeuw.

Helaas is het beeld ‘duiventil’ in 2016 door onverlaten ontvreemd uit de tuin van Mons Aurea, hoogstwaarschijnlijk om te verkopen tegen de bronswaarde. Het beeld had er jarenlang onopgemerkt gestaan, maar door het verwijderen van de struiken en onkruid kwam het beeld in het volle daglicht te staan.

In Haarlem is nog een werk van Arie te bewonderen. In de Spaarnwouderstraat staat sinds 1990 een beeldje ter nagedachtenis aan boer Piet van der Zwet en diens voorouders die vanaf 1896 aan de Leliestraat hebben geboerd. In 1985 hield van der Zwet ermee op, maar zijn boerderij leeft in het beeldje verder.

Fotocredits:

  • onthulling Spaarnwouderstraat: Collectie Fotoburo de Boer. Noord-Hollands Archief
  • beeld de duiventil: Wibaut Projectontwikkeling

 

 

beeld iTeeuwisse in de Spaarnwouderstraat