De mooiste kleding maak je zelf!

Deel dit bericht:

Tot in de jaren tachtig van de vorige eeuw zag je in Nederland veel zelfgemaakte mode. Kleding was duur en door het zelf te maken kon je er een eigen draai aan geven. Geen wonder dat textiele werkvormen oftewel het naaien van baby-, kinderkleding en kleding voor jezelf op Mons Aurea een belangrijk vak was.

Bij veel oud-leerlingen kwamen de herinneringen aan de naailessen spontaan naar boven. Over de strenge lerares mevrouw Van Wouw, over de naadjes die niet netjes over de schouder liepen, een gerende rok die niet mooi aansloot. Voor aantal leerlingen waren de naailessen een crime. Alleen al het borduren van je naam in alle schoolkleding zoals schorten, sportkleding en overjassen was een behoorlijke klus. Je had geluk als je een korte naam had. Leerlinge Carla vroeg zich af waarom het eigenlijk nodig was om alle kleding te merken, aangezien het toch aan het einde van de schoolweek mee naar huis moest om gewassen te worden.

Corry van Roon – van Dijk volgde 1960 de opleiding tot docente in de naaldvakken. Zij kwam over van de Voldersgracht en was een van de eersten die gebruik mocht maken van de faciliteiten op Mons Aurea. Ze weet nog goed hoe blij ze was met de elektrische strijkbouten, want op de oude school aan de Voldersgracht moesten ze nog werken met zware metalen bouten die op de kachel verwarmd moesten worden. Naast naaldvakken behoorde strijken ook tot de lesvakken.

Op Mons Aurea leerden de meisjes op accurate wijze kledingstukken te vervaardigen. De patroondelen van papier werden op de stof gelegd en uitgeknipt. Vervolgens werden rondom deze patroondelen de coupenaden en andere tekens met lange halen aangegeven op de stof, de zgn. ‘doorlussen’. Hierdoor gaf men aan waar je de delen aan elkaar moest rijgen met de hand (er was speciaal rijggaren). Na het passen van het nieuwe kledingstuk, werden de delen met de hand in elkaar gezet. Daarbij kwamen ook de nieuwe stoffen als Dralon en Nylon aan bod. De resultaten werden genoteerd in een boekje dat de leerling bij zich moest houden. Je kreeg het werk terug met een compliment:

‘Het is niet gemakkelijk geweest. Mouwbiesjes wel gelijk houden.Cijfer 7,5’

of met een zure opmerking

‘Aardig naaiwerk. De band is niet overal even breed. Wat lang over gedaan. 7+

Er waren wel naaimachines, maar die konden alleen rechte stukken vewerken. Pas later kwamen er meer geavanceerde naaimachines. Nellie Zwetsloot herinnerde zich dat zij als veertienjarig meisje de naald van de naaimachine door haar duimnagel had genaaid, bleekjes en met een van pijn vertrokken gezichtje ging ze bij de directrice om een pleister vragen.

Het jaarlijks hoogtepunt was de catwalk van eigengemaakte creaties tijdens de open dagen. De meest talentvolle leerlingen mochten hun creaties tonen op de catwalk. Door de benedengang via het trappenhuis naar boven, terug over de gang, en elegant via het hoofd trappenhuis naar beneden afdalen. Ouders en verzorgers applaudisseerden langs de trappen en gangen. Een oorverdovend gejuich ging op toen Loes Pas in haar creatie, een groene jasschort met rode biezen, naar beneden liep. Helaas, het vreugdegejoel was niet voor haar bestemd, maar er was een prinsje geboren. Koningin Beatrix beviel van troonopvolger Prins Willem Alexander op 27 april 1967.

2 berichten op “De mooiste kleding maak je zelf!

  1. Leuk verhaal, maar in 2 zinnen zijn foutjes geslopen. Mogelijk door wijziging van de zin. Tweede alinea eerste zin: kwam weg aan eind van de zin? Derde alinea eerste zin loopt de zin niet. Was Corry docente of volgde ze de lessen?
    Jammer als een mooi verhaal wordt verstoord door een paar makkelijk te corrigeren opstelfouten.

    1. Hai Inge, dank voor het compliment en de kritische noten. Ik heb het inmiddels aangepast. Blijf de website volgen voor meer verhalen. Groetjes, Marianne

Comments are closed.