De eerste jongen op Mons Aurea

Deel dit bericht:

Een jongen uit Hoofddorp is heel even groot nieuws in augustus 1977. René Verwer is de allereerste jongen die op Mons Aurea onderwijs gaat volgen. Dat vinden ze ook bij het Ministerie van Onderwijs en Wetenschappen zo bijzonder dat René geïnterviewd wordt voor een brochure voor de campagne ‘Marie wordt wijzer’. De campagne was bedoeld om meisjes te stimuleren om door te leren maar gaandeweg werd de doelstelling verbreed naar gelijke kansen voor jongens en meisjes. ‘Dan zijn de mensen meteen van het idee af dat het ene vak alleen maar geschikt is voor meisjes en het andere alleen maar voor jongens,’ zo valt te lezen in de brochure uit 1977.

René heeft op dat moment op al een volledige 4-jarige lts-opleiding achter de rug. Maar hij is nog steeds piepjong en weet niet of zijn toekomst tussen de hamer, beitel en andere bouwmaterialen ligt. Op 18 augustus 1977  – op zijn zestiende verjaardag –  wordt hij verwelkomd als de allereerste mannelijke leerling op Mons Aurea. De school was nog helemaalniet voorbereid op mannelijke leerlingen. Hij moest zich omkleden in de lerarenkamer, er waren geen jongenstoiletten en tijdens de werkweek in Bergen lag René gezellig met de meiden op de slaapzolder.

René was wel gewend aan de aanwezigheid van wezens van het andere geslacht want op de lts zat hij met drie meisjes in de klas. Op Mons Area is hij aanvankelijk een bezienswaardigheid, maar iedereen raakte snel gewend aan zijn aanwezigheid. Tijdens de verplichte stage gaat René aan de slag bij het Psychiatrisch Ziekenhuis Vogelenzang. ‘Iets te heftig, ik was nog zo’n jonge jongen’ zegt hij achteraf.
De stage in de keuken van het bejaardentehuis De Olijftak op de Heemsteedse Dreef bevalt heel wat beter. Lekker dollen met de verzorgenden en ondertussen ervaring opdoen in de keuken.

René kwam na wat omzwervingen weer terecht in de bouw. Tegenwoordig werkt hij als bouwkundig hoofdopzichter. Toch had hij de tijd op Mons Aurea niet willen missen. Volgens René moet je veel te vroeg kiezen voor je toekomst. ‘Ook al was de zorg uiteindelijk niets voor mij, ik heb er veel van geleerd’.

Hier kun je het hele interview in de uitgaven van het Ministerie van Onderwijs en Wetenschappen Marie wordt wijzer 1977  nog eens nalezen.