Argentijnse presidentsvrouw bezoekt Mons Aurea

Frondizi komt aan op Mons Aurea
Deel dit bericht:

Het kleine stationnetje in Baarn barstte op 1 juli 1960 om 10.30 uur bijkans uit elkaar van trots en vreugde als de trein met de Argentijnse president Arturo Frondizi en zijn echtgenote Elena arriveert. Eerder die ochtend waren ze uit Hamburg vertrokken voor een staatsbezoek aan Nederland.  Op het station werd het paar opgewacht door Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Bernhard, de burgemeester van Baarn en een topman van de NS. Geheel volgens het protocol volgde buiten het station de inspectie van de erewacht.

Er wachtte hun een overvol programma. Op de eerste dag stond een ontvangt in het Amstel Hotel in Amsterdam op het programma, gevolgd door een kranslegging bij het Monument op de Dam en een ontvangst op Huis ten Bosch door Koningin Juliana en Prinses Beatrix. 

De volgende ochtend 2 juli, stond in het teken van zaken van importantie. President Frondizi trok zich samen met Minister-President Jan de Quai en de Minister van Buitenlandse Zaken, Joseph Luns, terug voor een gesprek over staatszaken.  Voor Elena Frondizi werd een alternatief programma gezocht: zij kwam in de ochtend van 2 juli naar Mons Aurea om de school te bezichtigen. De leerlingen fluisterden elkaar toe dat e dat Prinses Margriet zou aansluiten bij het bezoek, maar dat was slechts een gerucht. Elena werd vergezeld door haar zus Lavalle Cobo, verbonden aan de Argentijnse ambassade, waardoor het bezoek ook het karakter van een familierëunie krijgt.

Elena arriveert drie kwartier voor de verwachtte aankomsttijd. Buiten staan de meisjes netjes in de rij, maar binnen hangen ze over de trappen uit nieuwsgierigheid naar het hooggeplaatste bezoek. Elena bewondert de school en laat zich voorlichten over het Nederlands onderwijssysteem. Ze neemt uit handen van de leerlingen twee geborduurde cocktailsetjes, met de vlaggen van Argentinië en Nederland en het wapen van de gemeente Haarlem in ontvangst. Een cocktailsetje was een geborduurd servetje, wellicht gecombineerd met prikkertjes of schaaltjes. Het had natuurlijk allemaal te maken met het magische woord ‘cocktail’, dat omstreeks 1960 een klank van moderne (Amerikaanse) luxe had.

Na het bezoek aan Mons Aurea voegt Elena zich weer bij haar echtgenoot voor de rest van programma. Het stel doet nog de Rotterdamse Havens aan, gaat met een vliegtuig naar Eindhoven voor een visite aan de Philipsfabriek en biedt ons staatshoofd een diner aan. In de vroege maandagochtend vertrekken Arturo en Elena Frondizi met ceremonieel vertoon vanaf vliegveld Valkenburg (bij Leiden) naar Engeland, waar ze door Koning Elisabeth op Buckingham Palace verwacht werden.

Fotocredits:
ontvangst Soestdijk: Fotograaf Bilsen, Joop van / AnefAuteursrechthebbende Nationaal Archief, CC0
Bezoek Elena Frondizi: foto-archief Noord-Hollandsarchief
Krantenartikelen/krantenadvertenties: Delpher