Straatparels

Ik ben het er niet mee eens

Deel dit bericht:
Kalush Orchestra heeft het Eurovisiesongfestival met overmacht gewonnen. Verrassend? Nee tuurlijk niet, het een statement om steun uit te spreken voor bevolking van Oekraïne. Ook ik heb gestemd op de Oekraïense rapformatie. Ik las onlangs dit verhaal over WO 2 waarin iets soortgelijks plaatsvindt:
Het is 1942, de bezetting is nog relatief mild op het boereneiland Texel. De Duitse soldaten hangen rond, oefenen op de schietbaan en vermeien zich met sport en spel om fit te blijven. Maar de oorlog is nooit weg en van tijd tot tijd wagen zich Engelse jagers boven Den Helder. Het afweergeschut haalt de geallieerden uit de lucht. De Duitsers begraven uit respect de Engelse slachtoffers naast enkele Duitse graven op een begraafplaats in Den Burg, het hoofdstadje van Texel.
De Texelaars bedekken de geallieerde graven met bloemen. Zoveel bloemen, dat de Duitse legerleiding zich genoodzaakt voelt om bloemen te kopen ter bedekking van de Duitse graven, omdat die wel schril afsteken tegen het bloemengeweld op de naburige graven.
Daarom stemde ik en vele anderen we op het lied van Oekraïne. Omdat we boos en verdrietig zijn om de oorlog, en we zo kunnen laten zien: we zijn het er niet mee eens.
Foto door anna-m. w. via Pexel

Je vindt misschien dit ook leuk..