schommel
Deel dit bericht:

Ik heb zo’n ontzag voor autoriteiten dat ik nog niet eens een afspraak met de kapper durf af te zeggen, maar mijn buurtbewoners hebben daar minder last van. De mededeling van de gemeente Haarlem dat de buurtschommel vanwege gevaar verwijderd zou worden, zette de huishoudens langs de Garenkokerskade in vuur en vlam.

Nog dezelfde middag stonden 4 meisjes aan de deur in de leeftijd van 8 tot 10 jaar, met hoge stemmen en struikelend over hun woorden van verontwaardiging en opwinding vertelden ze het hele relaas, waarbij vooral de woorden ‘helemaal niet gevaarlijk’ in verschillende toonaarden te horen was.  Ze hadden een petitie opgesteld in bibberige letters met roze en blauwe viltstift. Uiteraard zette ik mijn handtekening.

‘Schommelgate’ was geboren. In een mum van tijd haalde het speeltoestel de voorpagina van het Haarlems Dagblad.  Buurtbewoners stonden professioneel de toegestroomde media te woord, de Noord-Hollandse televisie kwam opnames maken, zelfs de Telegraaf wijdde er een artikel aan. Komkommertijd, net wat u zegt.

Ik besloot om het plaats delict eens te bekijken. Dat was niet zo heel moeilijk want het object van discussie bevindt zich op een kiezelsteen afstand van mijn woning. De zelf gefabriceerde schommel bestaat uit een plankje aan twee touwen dat over een tak is geworpen. Het zitplankje bevindt zich niet meer dan 30 centimeter boven de grond en onder de schommel liggen stroken kunstgras. De schommel zit niemand in de weg en de schommelaar kan onmogelijk een geparkeerde auto raken. Kortom, ernstig letsel lijkt uitgesloten.

Het kon niet anders of de gemeente zou aan het kortste eind trekken. De ambtenaren waren geen partij voor de mondige burgers. Maar wat als ooit een touw knapt of de tak afbreekt? Krijgt dan dezelfde gemeente een claim aan de broek omdat de veiligheid van de schommel niet gewaarborgd was?

Vandaag zag ik de oplossing voor het dilemma waarbij niemand gezichtsverlies lijdt.  De gemeente plaatste een waarschuwingsbord langs de waterkant: ‘gebruik schommel op eigen risico’.

Je vindt misschien dit ook leuk..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *