Straatparels

Ga deze zaterdag op boekenjacht in de buurt

Deel dit bericht:

Zaterdag 19 september tussen 10.00 en 16.00 uur is het de Dag van de Minibieb, een dag waarop het ruilen en geven van boeken centraal staat. De ideale gelegenheid om je boekenkast eens flink op te schonen, al ligt altijd het risico op de loer dat je met meer boeken thuiskomt dan je vertrok. Voorwaarde is wel dat dat je je portemonnee thuislaat. Je hoeft niet te betalen voor de boeken, maar je krijgt er ook geen geld voor terug. Het enige wat je eraan overhoudt is een opgeruimde boekenkast en een goed gevoel.

Naar schatting zijn er in Haarlem tientallen van die buitenboekenkastjes. Je vindt ze in een voortuin, aan de gevel of aan een blinde muur, vooral op knooppunten waar veel mensen komen of andere plekken die goed in de loop liggen. Sommige kastjes staan vol met kinderboeken, anderen bevatten naast boeken ook spelletjes en dvd’s. Chris Visser, een 39-jarige medewerker in de thuiszorg is een van de Haarlemmers die zo’n boekenkast aan de gevel heeft hangen. Hij vertelt over dit fenomeen.

foto Rob Ouwerkerk

Hoezo een buurtboekenkast?

‘Ik las er iets over uit Amerika over the Little Free Libary en hoe populair het daar al was. Zo kwam ik op het idee om ook zoiets te doen in de Witte Herenstraat.  Ik ben begonnen met twee plastic kratjes vol boeken, maar als snel heb ik samen met de buren een weerbestendig houten kastje gebouwd.’

Waarom doe je al je eigenlijk al die moeite?

‘Ik ben een enorme boekenliefhebber en vind het zonde als boeken weggegooid worden. En ook wel om zelf iets te lezen te hebben, regelmatig haal ik er zelf ook een boek uit. Die ik na lezing uiteraard weer terug plaats.’ Het is een gemakkelijke manier om contact tussen buurtbewoners te bevorderen, en ik raak regelmatig aan de praat met de mensen die boeken komen uitzoeken of doneren. Om een of andere reden werkt het vooral met boeken, dvd’s en cd’s zie ik veel minder. Kennelijk kleeft er aan een boek meer gevoelswaarde dan aan andere zaken.

‘In het kastje hangt een gastenboekje waarin iedereen een opmerking of tip kan schrijven. Heel leuk om te lezen dat het initiatief gewaardeerd wordt! In de toekomst wil ik mogelijk een bord ophangen waar iedereen een recensie van het gelezen exemplaar kan achterlaten, zodat het nog meer een gesprek van de buurt wordt.

Beschouw je andere straatbiebjes als concurrenten of collega’s?

‘Soms ik ga kijken bij andere boekenkastjes. Ik spreek sommigen ook weleens. Die op de Bakenessergracht bijvoorbeeld, die gaat een tweede kastje maken zodat je ook vanuit een rolstoel bij de boeken kan.  Heb ik trouwens ook gedaan, de knop zit aan de onderzijde zodat de kast voor iedereen toegankelijk is’.

Hoe hou je het kastje aantrekkelijk?

‘De omloopsnelheid is heel hoog, wat ik er ’s ochtends instop kan dezelfde middag al verdwenen zijn. Ik ben er sowieso elke dag mee bezig, boeken op kleur sorteren, of boeken van groot naar klein sorteren of van de bovenste plank naar beneden of omgekeerd. Ik gooi nooit boeken weg. Soms is het aanbod te groot, dan breng ik overtollige boeken naar andere straatbiebjes of naar de kringloop.

‘De Haarlemse schrijver Lex Paleaux woont in de buurt’, vertelt Chris en vervolgt: ‘hij kijkt regelmatig of zijn boek ‘winterwater’ al in de straatbieb ligt. Want dat zou een compliment zijn, dan vinden de mensen het te goed om weg te gooien’.

Hier vind je een overzicht van de Haarlemse boekenkasten die meedoen aan de dag van de Minibieb.

 

Je vindt misschien dit ook leuk..