Straatparels

De berg die een molshoopje werd

Deel dit bericht:

2020 was knudde met peren, en 2021 begon ook niet al te best. En toch staat het afgelopen jaar in mijn persoonlijke top 10 van memorabele jaren. 6 redenen waarom 2020 helemaal niet zo slecht was.

Lof is leuk, kritiek is beter
In februari 2020 nam ik een maand vrij om mijn schrijfskills te oefenen. Lof en aanmoediging viel mij het afgelopen jaar ten deel. Nog veel dank aan het team van  Haerlems Bodem dat mij een podium bood om columns over Haarlem te schrijven. Ik ben er nog niet, maar kijk graag de kunst af van de grootmeester in dit genre: Frans van Deijl.

Het is niet verplicht om een boek uit te lezen
Het zal mijn calvinistische inborst zijn, maar ik las tot diep in 2020 elk boek tot de laatste letter uit. Wat een bevrijding om saaie, langdradige boeken gewoon weg te leggen. Of te doneren aan een straatbiebje of ongelezen terug te brengen naar de bieb.

Straatparels vind je overal
De hond in de etalage, de kabouter in de boomholte, krijttekeningen en hartjes op de ramen, wie wandelt ziet meer. De dag dat ik mijn hardloopschoenen achter in de kast smeet, is geen dag van treurnis, maar de geboorte van de stadswandelaar.

Vlezig afscheid
Het was heet deze zomer, zo warm dat de varkens verkoeling zochten in de modder. En daar liggen ze beter dan als boterhamworst op mijn broodje. Waarom duurde het zo lang voordat ik vlees van het menu schrapte? Ik heb werkelijk waar geen flauw idee.

Koop & ruil boeken
Het is natuurlijk een dwaze hobby, boeken uit de straatbiebjes lenen en ergens anders onderbrengen. Nog kinderachtiger is dat ik er een boekenlegger indoe als aanmoediging voor de toekomstige lezer. Maar toch.. …. oude helden als Simon Carmiggelt en Maarten Biesheuvel, en nieuwe ontdekkingen als Mathijs Deen vonden de weg naar mijn boekenkast. Dus daar ga ik mee door in 2021. Dankzij boekhandel van De Vries Van Stockum sleuren Cindy Hoetmer en Sander Kollaard  mij glimlachend door de lockdown.

Stel niets uit
Het verlangen naar het gezelschap van een hond werd nooit concreet want tja, mijn werk, zijn werk en bezwaren hier en tegenwerpingen daar. De berg van onzekerheid en uitstel wordt een molshoopje als je stopt met dromen en start met plannen. Eind januari komt Plush ons gezelschap houden.

Je vindt misschien dit ook leuk..