Mons Aurea

Cakejes voor het goede doel

Deel dit bericht:

Leerlingen Corry van Dijk en Ria van Roon zetten in het voorjaar van 1962 een winkeltje op in een van de klaslokalen en verkopen daar cakejes, zelfgemaakte kinderkleding en speelgoed. Voor een 10 x 10 actie omdat aan de leerlingen gedurende 10 weken, 10% van hun zakgeld wordt gevraagd. Op die manier leren ze over armoede en ongelijkheid in de wereld.

 

De Haarlemse Jeugdraad moedigt alle scholieren aan om ook een actie te verzinnen om zoveel mogelijk geld op te halen. Het streefbedrag is 10.000 gulden,  een enorm bedrag als je bedenkt dat een brood destijds 20 cent koste, 500 gram koffie f.1,38 en 1 kilo Goudse kaast f1,49*

Door heel Nederland worden verschillende acties gehouden, zo gaat de schooljeugd in Amsterdam de straat op om schoon te maken en verkopen ze Bijlmermeerbroodjes.

In 1970 wordt voor de laatste maal een 10 x 10 actie gehouden. Niet omdat dan de honger de wereld uit is, maar omdat men bij ontwikkelingsorganisatie Novib kiest voor een andere aanpak: voortaan worden de donatieverzoeken gekoppeld aan voorlichting over de relatie tussen arme en rijke landen.

*Bron: cijfers CBS levensonderhoud van 1800 – 2018 https://opendata.cbs.nl/statline/#/CBS/nl/dataset/80345ned/table

Je vindt misschien dit ook leuk..