Deel dit bericht:

Boven de tochtdeur bij de ingang en op de pilaren in trappenhuis is het laatste restje abstract schilderwerk van Albert René Jansen te vinden. Niet op de volledige pilaren want alleen het bovenste gedeelte is nog intact. Door jarenlange aanrakingen werden de pilaren zo vies dat ze ergens in de jaren tachtig van de vorige eeuw gedeeltelijk zijn overgeschilderd.

Albert René Jansen, wordt ook wel René Jansen, Albertus Reinier Jansen of Alb. René en soms Janssen (met dubbel s) genoemd, waardoor de zoektocht naar zijn werk danig bemoeilijkt wordt. Toch is nog steeds werk van Albert René te vinden, o.a. in de voormalige Pius X-school in Uden en in de brandweerkazerne in Eindhoven. Hij was bijzonder productief en er moet nog heel wat werk bij particulieren hangen. Ook nu nog wordt van tijd tot tijd zijn werk  in de (online) kunsthandel te koop aangeboden.

 

Albert René (1922 – 1997) woonde en werkte zijn hele leven in Noord-Brabant. Hij mocht niet naar de kunstacademie van zijn vader omdat daarmee een armoedig bestaan in het vooruitzicht zou liggen. Hij moest eerst maar eens een fatsoenlijk beroep leren en dus bekwaamde hij zich als reclameschilder.

Eindhoven is in september 1944 door de geallieerden bevrijd en Albert René neemt zijn kans waar om zoveel mogelijk Amerikaanse soldaten te schilderen. Zijn werk vindt gretig aftrek en hij verdient heel behoorlijk aan de portretten.  Zoveel dat hij zijn hart kan volgen en zich in 1948 inschrijft aan de kunstacademie in Den Bosch.  Aanvankelijk werkt hij figuratief maar in de loop der tijd wordt zijn werk steeds abstracter.

Albert René heeft het geluk dat in de wederopbouwperiode (1945 – 1965) door heel Nederland vele kerken en scholen gebouwd worden en dat de rooms-katholieke opdrachtgevers nog goed in de buidel willen en kunnen tasten. Of Albert René vaker gewerkt heeft voor de architectenfamilie Van der Laan is niet bekend, maar zijn rooms-katholieke achtergrond zal zeker een rol hebben gespeeld bij de gunning van de opdracht.

Veel oud-leerlingen herinneren zich de grote muurschildering in de aula. De kleuren maar ook de houding van de weliswaar gestileerde maar toch zeer figuratieve afbeeldingen zijn kenmerkend voor zijn stijl, geïnspireerd door de Franse schilder Marc Chagall. Helaas is de muurschildering ‘macht der muzikanten’ in de jaren zeventig overgeschilderd, maar gelukkig zijn de pilaren en de abstracte schildering boven de tochtdeur bewaard gebleven.

Met dank aan Maarten van Elzen, stadsdichter van Uden en liefhebber van het werk van Albert René Jansen

Je vindt misschien dit ook leuk..